18 maart 2020 
3 min. leestijd

Voordelen van een zit sta bureau

Waarom een in hoogte verstelbaar bureau niet voldoende is voor een écht gezonde werkplek

De term ergonomie zal snel in u opkomen als er gesproken wordt over een gezonde werkplek. De term ergonomie is een term die betrekking heeft op de relatie tussen de gezondheid van de mens en diens omgeving. Omdat we veel tijd doorbrengen op onze werkplek, is het van belang om deze plek ergonomisch verantwoord te maken.

Veel mensen denken terecht bij een ergonomische werkplek aan een bureaustoel waarin een goede zithouding kan worden aangenomen en een in hoogte verstelbaar bureau. Het is echter goed om hierbij te denken aan op welke hoogte een bureau kan worden ingesteld. Er zit immers een verschil tussen een in hoogte verstelbaar bureau en een zit sta bureau. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat deze laatste optie de beste toepassing is om een écht gezonde werkplek te creëren.

Zitten én staan achter een bureau om in beweging te blijven tijdens het werk

Een zit sta bureau kun je op een dusdanige manier in hoogte verstellen dat dit kantoormeubel u de mogelijkheid biedt om zowel in een zittende als een staande houding achter een bureau te werken. Het combineren van zitten en staan achter een bureau is enorm goed om in beweging te blijven tijdens het werk en te voorkomen dat er niet steeds dezelfde houding wordt aangenomen. Het is immers medisch bewezen dat het langere tijd zitten (voor sommige mensen is dit al een klein half uurtje) in zelfs de meest ergonomische bureaustoel niet de meest gezonde keuze is. Daarnaast heeft een zit sta bureau nog andere belangrijke voordelen zoals u hieronder zult ontdekken. We benoemen er 7 voor u.

7 belangrijkste voordelen van het gebruik van zit sta bureaus

  1. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van zit sta bureaus ligt uiteraard op medisch vlak. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat een balans tussen 75% van de tijd zitten en 25% staan gedurende het werk, zal leiden tot minder lichamelijke klachten. Dit heeft uiteraard voornamelijk betrekking op rugklachten en dan met name de wervels in de onderrug die veel minder belast worden door staand te werken.
  2. Het tweede punt staat in verhouding met het vorige. Een combinatie tussen zittend en staand werken zorgt voor meer dynamiek. In praktische zin komt het erop neer dat u meer in beweging bent. Er is sprake van een betere bloeddoorstroming en kan de kans op diabetes II of hart- en vaatziektes verkleinen.
  3. Het maken van bewegingen heeft uiteraard een positieve werking op de spijsvertering. Hoewel u niet constant in beweging bent, maakt u wel regelmatig (gedurende de gehele werkdag) de gewenste bewegingen. Heeft u wel eens beseft dat u hierdoor ongeveer 150 tot 200 calorieën extra zult verbranden. Deze combinatie draagt bij aan eventuele plannen om fit te worden en af te vallen.
  4. U zult het ongetwijfeld herkennen, als u de hele dag in een stoel zit, kan het zomaar gebeuren dat uw hersenen afdwalen naar zaken die totaal niet met werk te maken hebben. Door het zitten en staan te combineren, kunt u deze momenten voorkomen. Sterker nog: uw aandacht wordt alleen maar scherper omdat u uw lichaam niet belast met het langdurig in dezelfde werkhouding te zitten! U maakt uw hersenen actiever.
  5. Ook dit punt sluit aan op het volgende punt. Door het gebruik van zit sta bureaus heeft u meerdere opties met betrekking tot het vergaderen. Statafels zorgen vaak voor meer focus en blijft niemand te lang hangen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat dit zomaar 30% tijdwinst kan opbrengen. Zitvoorzieningen zijn juist van belang om de focus vast te houden bij langere vergaderingen.
  6. Een ander herkenbaar punt is een situatie dat u iets moet pakken waar u nét niet bij kunt. Het opstaan uit een stoel kost meer moeite dan even weglopen om iets te pakken. Het gevolg is herkenbaar in uitstelgedrag maar uitstel kan ook afstel worden.
  7. Last but not least het gunstige financiële totaalplaatje. Het investeren in een zit sta bureau lijkt een kostenpost maar als u de tijdwinst, de verhoging van de creativiteit en productiviteit, het voorkomen van ziekteverzuim kosten en niet te vergeten de toegevoegde arbeidsvreugde hierdoor, met elkaar zou verrekenen. Is dit een investering die zich sneller dan u denkt zal terugverdienen. Bekijk snel de veelzijdige keuzemogelijkheden van Slimkantoorinrichten in zit sta bureaus als u géén tijd meer wilt verliezen.
Over de schrijver
Reactie plaatsen