23 april 2020 
3 min. leestijd

10 essentiële tips voor het praktisch inrichten van een kantoor

Bent u van plan om een kantoor (opnieuw) in te richten? Dan wacht u een flinke uitdaging! Er zijn immers wel een aantal belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden als u een werkplek slim wilt inrichten. Wij helpen u een eindje op weg door deze 10 essentiële tips voor het praktisch inrichten van een kantoor met u te delen. U creëert hiermee een werkplek waarmee functionaliteit, uitstraling én werkplezier op de juiste manier kan worden gecombineerd.

 

De factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de inrichting van kantoren

 

Er zijn een aantal zaken waarbij rekening moet worden gehouden bij de inrichting van kantoren. Als ondernemer zult u als eerste denken aan de productiviteit. De werkplek moet op een dusdanige wijze worden ingericht dat er op de meest efficiënte manier gewerkt kan worden. De termen efficiëntie en ergonomie zijn uiteraard onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is van groot belang dat een kantoor op een ergonomisch verantwoorde wijze wordt ingericht, zeker als er een lange tijd gebruik wordt gemaakt van deze ruimte (wat uiteraard vaak het geval is).

 

De term ergonomie staat vaak in nauw verband met de werksfeer op een kantoor. Als er immers lichamelijke klachten ontstaan door een gebrek aan ergonomische voorzieningen, heeft dit een directe invloed op het ziekteverzuim en de toenemende werkdruk die hierdoor ontstaat. Dit komt tot uiting in de werksfeer en de uitstraling van het bedrijf maar ook in de productiviteitscijfers.

 

Op slimme wijze een kantoor inrichten

 

Het op een slimme wijze een kantoor inrichten, houdt niet op bij het plaatsen van wat stoelen en wat bureaus. Een inrichting van een kantoor vraagt veel meer aandacht. Dit moet overwogen gebeuren. Doordat een kantoor meerdere functies heeft, het is immers niet alleen de locatie van een bedrijf maar ook een werkplek van medewerkers, heeft deze bedrijfsruimte meerdere functies. Dit laatste wordt nog wel eens onderschat en hiermee doet het bedrijf dus zichzelf tekort. Met deze 10 onderstaande essentiële tips voor het praktisch inrichten van een kantoor sturen we u de goede richting op als u van plan bent om een kantoor (opnieuw) in te richten.

 

10 essentiële tips voor het praktisch inrichten van een kantoor

 

  1. Zorg voor uitzicht. Hiermee wordt voorkomen dat mensen zich “opgesloten voelen” wat een beperkende werking heeft.
  2. Zorg voor zoveel mogelijk daglicht. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat de beschikking over voldoende daglicht geestverruimend werkt. Mensen krijgen hierdoor meer inspiratie en zijn tot betere werkprestaties in staat.
  3. Zorg voor een opgeruimd kantoor. Ruimte en openheid werkt rustgevend.
  4. Zorg voor planten in het kantoor. Beplanting zorgt niet alleen voor meer zuurstof in een ruimte maar er zijn ook planten die een luchtzuiverende werking hebben.
  5. Zorg voor decoratie. Steriele en strak ingerichte kantoren zijn niet concentratie bevorderend.
  6. Zorg voor een inrichting die aansluitend is op de werkprocessen. Collega’s met de rug naar elkaar toe of juist niet.
  7. Zorg voor een efficiënte verlichting maar vergeet hierbij het sfeerelement niet
  8. Zorg voor de juiste akoestiek op het kantoor. Mensen kunnen zich snel storen aan geluiden. Dit maakt het verschil tussen de keuze voor bijvoorbeeld vloerbedekking of een houten vloer.
  9. Geef een kantoor een flexibele inrichting. Hiermee wordt een mogelijkheid gecreëerd om ieder persoon op een manier op kantoor te laten werken die passend is bij zijn of haar behoeften patroon. Ergonomie speelt hierbij een belangrijke rol.
  10.  Verlies een stuk ontspanning niet uit het oog. Het kantoor is een plek waar mensen een lange tijd verblijven. Door mogelijkheden te bieden waarmee mensen zich ook kunnen ontspannen, wordt de geest geruimd en zijn deze personen beter in staat om lastige taken in te vullen.

 

Persoonlijk advies bij kantoorinrichting?

 

Slimkantoorinrichten.nl heeft zeer veel ervaring en beschikt over een uitstekende vakkennis op gebied van kantoorinrichting. Heeft u interesse in persoonlijk advies op dit gebied? Neem dan gerust contact met ons op. We kunnen u uiteraard helpen door alle aspecten met u door te nemen die komen kijken bij het inrichten van een kantoor of werkplek maar ook met een specifieke vraag kunt u bij onze vakmensen terecht.

Maak gerust gebruik van onze expertise!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen