15 januari 2020 
5 min. leestijd

Praktische tips om een klein kantoor in te richten

Klein kantoor inrichten

Een klein kantoor op een functionele- én sfeervolle manier inrichten lijkt altijd een lastige opgave. Voor het gevoel ontstaat er snel een tekort aan ruimte. Daarnaast moet er uiteraard voorkomen worden dat een werkkamer te vol wordt geplaatst en er rommelig uit komt te zien. Een andere eis waaraan moet worden voldaan bij het inrichten van een kantoor is uiteraard de functionaliteit van een ruimte. Het is van groot belang dat de gebruiker op een eenvoudige manier bij alle benodigde spullen kan komen. Als het de bedoeling is dat er bezoek wordt ontvangen in de ruimte, speelt de uitstraling van de ruimte ook een rol.

Licht van grote waarde bij de inrichting van een kleine kantoorruimte

De belangrijkste stelregel bij de inrichting van een kleine kantoorruimte is dat de werkplek visueel zo groot mogelijk lijkt. Deze eis kan gerealiseerd worden met licht en kleur. Vooral daglicht is hierin erg waardevol. Een ruimte waarin veel daglicht naar binnen kan komen, lijkt visueel veel groter. Zelfs een bureau dat net onder een raam geplaatst wordt, heeft voor het oog een grotere afmeting.

Een ander voordeel van daglicht is dat het onze geest en concentratievermogen stimuleert. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat een mens makkelijker in staat is om tot goede prestaties te komen in een lichte en open ruimte. Zelfs een klein raam kan hierbij van toegevoegde waarde zijn. Het is uiteraard dan wel verstandig dat u hier niets voor zet of hangt.

Zijn er géén mogelijkheden om daglicht de kamer in te laten schijnen? Kies dan voor een lichte kleurstelling (zoals wit, lichtgrijs, lichtblauw) voor de muren en wanden. Deze lichte kleurstelling reflecteert het licht waardoor een kantoor een grotere uitstraling krijgt. Dit is zeker het geval bij wanden en plafonds omdat dit grote oppervlaktes zijn, zelfs in een klein kantoor. Donkere kleuren zorgen er immers voor dat een kantoorruimte wat kleiner overkomt.

Vergeet bij de kleurkeuze ook niet na te denken over de vloer. Veel mensen kiezen voor een donkere vloer in combinatie met lichte wanden en plafonds. Op het moment dat er gekozen wordt voor een vloer die dezelfde kleurstelling heeft als de wanden, ontstaat er een mooi geheel en lijken de meubels door het kantoor te zweven. Dit zorgt uiteraard voor een zeer ruimtelijk gevoel.

Daarnaast is de keuze voor verlichting belangrijk. Als er gekozen wordt voor helder licht lijkt een ruimte groter dan bij het gebruik van een warme sfeer lamp. Tot slot mag het gebruik van spiegels of glas niet in dit rijtje ontbreken. Als het kantoor een onderdeel is van een kantoorpand is een glazen afscheidingswand zeer functioneel om een klein kantoor een onderdeel te laten zijn van een groot geheel.

Verticaal denken als u een kleine werkruimte moet inrichten

Een andere stelregel bij het inrichten van een kleine stelruimte heeft betrekking op de gedachtegang bij deze uitdaging. De meeste mensen kijken naar de mogelijkheden die de beschikbare oppervlakte van een werkruimte biedt. Er is echter meer ruimte beschikbaar dan in de letterlijke zin van het woord. Kijk maar eens omhoog. Het plafond is minimaal twee meter hoog en wellicht zelfs wat hoger. Het is dus zeker interessant om niet alleen horizontaal te denken maar ook eens na te gaan wat de mogelijkheden zijn met de ruimte als u de hoogte in gaat. Deze ruimte heeft u immers ook tot uw beschikking. Verticaal denken dus.

Kleine werkkamer inrichten met grote meubels

De titel van deze tip komt wellicht wat vreemd over maar dit is zeker geen foutje van de schrijver. Het is immers een gegeven dat hoe meer spullen er in een kantoor worden geplaatst, hoe rommeliger de ruimte over komt. Op het moment dat er gekozen wordt voor één groot meubelstuk (zoals een groot bureau) als belangrijkste element, zorgt dit voor rust en ruimte. Overigens zal moderne of industriële kantoorinrichting met een strakke vormgeving iets ruimer ogen dan klassieke meubelstukken met een authentiek design.

Door te kiezen voor grote bureaus of ander kantoormeubilair is er meteen ruimte om alle benodigde spullen binnen handbereik te hebben. Als dat niet het geval is, kan er gerust wel gekozen worden om een kast neer te zetten (of op te hangen als er verticaal gedacht wordt) maar kies dan voor een kast die afgesloten kan worden. Ook hiermee wordt een rommelige uitstraling voor het oog weggenomen. Uiteraard kunnen hier ook opbergboxen voor gebruikt worden. Ook deze opbergvoorzieningen zijn verkrijgbaar in verschillende vormgevingen.

Met betrekking tot het verticale denken in combinatie met de beschikbaarheid van opbergruimte is het goed om te vermelden dat er diverse smalle hoge (afsluitbare) kasten verkrijgbaar zijn die uitstekend aansluiten bij de doelstelling om een klein kantoor op een functionele manier in te richten. Tot slot zouden multifunctionele kantoorvoorzieningen een optie kunnen zijn. Hierbij kan gedacht worden aan uitschuifbare tafels of hockers en andere opbergdozen die eventueel als tijdelijke zitvoorziening gebruikt kunnen worden.

Ideeën voor een sfeervolle inrichting van kleine kantoren

Een veelgemaakte fout is dat veel mensen de gedachtegang hebben dat kleine kantoren alleen maar functioneel ingericht kunnen worden en dat er weinig tot geen ruimte is voor accessoires die de sfeer in een werkplek kunnen verhogen. Dit is zeker wél het geval. De meeste kleine kantoren bieden ook ruimte voor een sfeervolle inrichting. Er zijn genoeg leuke ideeën op dit gebied te bedenken!

Denk hierbij aan het neerzetten van een of meer kantoorplanten. Er zijn zeer veel planten die weinig onderhoud nodig hebben maar wel voor sfeer zorgen. Daarnaast geven planten zuurstof af en is groen een kleur waarbij we ons vaak erg goed voelen. Planten werken dus prestatie bevorderend! Zelfs in een klein kantoor is er altijd wel wat ruimte over om een plant te plaatsen of op te hangen. Vanzelfsprekend kunnen een artistieke bureaulamp, een mooi schilderij of andere accessoires ook een specifieke sfeer versterken omdat dit echte eye catchers zijn. Ook nu is het weer verstandig om voor enkele grotere sfeerelementen te kiezen omdat kleinere accessoires wat rommeliger kunnen overkomen. Hierdoor lijkt een ruimte sneller vol te staan en kleiner ogen.

Klein kantoor inrichten? Hier onze 10 praktische tips op een rijtje:

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van daglicht
  • Kies voor een lichte kleurstelling voor de wanden of muren
  • Neem ook de vloer meer in de kleurkeuze
  • Gebruik heldere verlichting
  • Maak eventueel gebruik van glazen scheidingswanden of spiegels
  • Denk zowel horizontaal als verticaal en benut de volledige ruimte
  • Richt het kantoor in met één of enkele grote (moderne) meubelstukken
  • Kies voor kastruimte dat af te sluiten is
  • Maak gebruik van smalle, hoge kasten
  • Kies voor grotere elementen die een prettige sfeer in een kantoor kunnen versterken

Kunnen we u helpen met het inrichten van een klein kantoor?

Het inrichten van een klein kantoor begint met het op een rijtje zetten waar de ruimte voor gebruikt gaat worden en welke meubels hierbij essentieel zijn. Daarna begint de puzzel die zoals u uit deze blog kunt opmaken helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn als het in eerste instantie misschien lijkt.

Kunnen we u helpen met het inrichten van een klein kantoor? Slimkantoorinrichten.nl is gespecialiseerd in het verzorgen van een complete kantoorinrichting aan de hand van uw specifieke wensen en doelstellingen. U kunt ons benaderen voor advies maar uiteraard ook de volledige kantoorinrichting aan ons over laten.

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op als u gebruik wilt maken van onze ruime ervaring en uitstekende vakkennis bij het inrichten van kleine kantoren of andere werkruimtes.

Over de schrijver
Reactie plaatsen