20 januari 2020 
4 min. leestijd

Kantoor leuker maken? Hier 10 tips.

Wie zegt dat een kantoorbaan niet leuk kan zijn? Het harde leven van een kantoorslaaf in een stoffig bureau is iets voor de stripverhalen. Tegenwoordig ben je de kantoorkoning of de kantoorheldin. Wil je weten hoe je het werk voor jouw werknemers leuker kan maken of hoe jezelf het kantoor leuker kunt maken? Doe dan inspiratie op uit de volgende 10 tips om het kantoor leuker te maken.

Verruim het kantoor naar buiten

De frisse lucht en het groen om je heen, maken je een stuk productiever. Het is een slimme zet voor ieder bedrijf, om het kantoor meer naar buiten de brengen. Kom eens uit de ruimte met TL-verlichting, systeemplafonds en opslagkasten. Door meer ruimte te bieden om buiten te werken, zul je zien dat het werk niet alleen leuker wordt, maar ook productiever. Je kunt eenvoudig een grote buitenruimte creëren met relaxte meubelen. Maak er een ongedwongen sfeer van, zodat iedereen gewoon de optie heeft om naar buiten te gaan.

Vermijd de kantoorlook

Het werken op kantoor wordt automatisch een stuk aantrekkelijker, wanneer je niet het gevoel hebt dat je op kantoor zit. Natuurlijk moet een kantoor praktisch zijn om je zo voldoende efficiënte werkruimte te geven, maar er is geen enkele reden dat een kantoor saai hoeft te zijn. Kleed de werkruimte zo aan dat het een huiselijk gevoel heeft. Door je op je gemak te voelen in je kantoor, kun je met positieve zin aan de slag gaan. Breng sfeer in de tent door de juiste sfeerverlichting te kiezen, kamerplanten te plaatsten en te kiezen voor het beste meubilair.

Wanneer je hard en veel werkt, moet je natuurlijk wel comfortabel zijn. Een relaxfauteuil in het kantoor is dan helemaal geen overbodige luxe. Een ergonomische werkplek is de beste werkplek om lang te kunnen werken. Het is dus een kleine investering om betere bureaustoelen of een zit sta bureau aan te schaffen, wanneer dit betekent dat er beter gewerkt kan worden.

Genoeg pauze

Hoe graag jezelf of je baas ook wilt dat je er flink doorgewerkt wordt, het is van groot belang om genoeg pauze te nemen. Even tijd voor jezelf en even uit de werkmodus gaan, is juist een stuk effectiever dan alsmaar doorwerken. Het werk wordt er niet alleen leuker van, maar een stuk dragelijker. Het is namelijk een stuk effectiever om in blokken van twee uur, hard te werken, dan acht uur lang op een laag pitje. Het gaat namelijk niet op zo veel en zo hard mogelijk werken, maar om zo slim mogelijk te werken. Door voldoende pauze te nemen, houd je het werk beter vol, heb je meer energie en wordt het werk een stuk leuker.

Mix mensen en functies

Een kantoor kan totaal inkakken wanneer er alleen mensen met dezelfde functie en interesses op één afdeling werken. Je maakt het werken op kantoor een stuk interessanter door verschillende groepen en afdelingen met elkaar te mixen. Het is een goede manier om interesse, creativiteit en motivatie te pushen. Combineer bijvoorbeeld de grafisch ontwerpers met de ICT’ers en de verkoopafdeling met PR. Het zal zorgen voor een unieke overlapping en samenwerking binnen het bedrijf.

Huur een architect in

Iedereen wilt natuurlijk op een mooie plek werken. Maar wanneer jouw bedrijf is gevestigd in een uniek pand, dan bereik je ook een prestige naar de buitenkant. De beste mensen willen graag bij jou werken en het is een feest om in dit prachtige gebouw te mogen werken. Ga in zee met een moderne architect om samen een droomkantoor te ontwerpen. Geniet van de professionaliteit en expertise en ontwerp de beste werkplek voor succesvol personeel.

Bedrijfsfeestjes

Het werken op kantoor is een stuk leuker wanneer je collega’s niet alleen collega’s zijn, maar ook vrienden. Je doet er dus goed om te zorgen voor een hechte band tussen jouw werknemers. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen, is door bedrijfsfeestjes te organiseren. Dit kan in het klein met een borrel aan het einde van de werkweek, tot een groot feest voor het complete bedrijf tijdens de feestdagen. Pak flink uit met de feesten. Je creëert namelijk niet alleen gezelligheid, maar ook saamhorigheid onder de werknemers. Dit is de perfecte motivatie dat jouw bedrijf kan gebruiken.

Speel en sportruimtes

Wist je dat veel grote bedrijven speciale sport, en zelfs speelruimtes hebben? Drukke banen en harde werknemers verdienen tijd om te ontspannen. Wanneer er weinig tijd buiten het werk om is om te kunnen ontspannen, kun je dit als werkverschaffer ook bieden. Een sportruimte op kantoor maakt het niet alleen aantrekkelijk om meer te sporten, ook zorgt het fitte en energieke werknemers.

Open werkruimte

Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat een kantoor met open werkruimte zorgt voor een hogere productiviteit en beter contact tussen werknemers. Gooi dus de muren ertussen uit en maak één open werkruimte waar meerdere mensen aan de slag kunnen. Zo is er een beter gevoel van samenwerking. De open sfeer geeft niet alleen fysieke ruimte, maar het kan ook meer mentale ruimte bieden. Zo komen er betere ideeën en kan er beter gewerkt worden.

Teambuilden

Een uitje met het team of speciale dag met het team, maakt het werken op kantoor een stuk leuker. Soms kun je door het harde werken, de mensen binnen het team vergeten of kwijtraken. Het is belangrijk dat iedereen zich gehoord voelt en dat er het beste resultaat met elkaar gehaald kan worden. Door meer energie te steken in het welzijn van het team an sich, wordt het werken op kantoor een stuk leuker. Ga met elkaar uit eten, ga samen sporten of organiseer een uniek evenement voor het team. Zo leer je met elkaar omgaan buiten het kantoor om. Het kan nieuwe inzichten geven en zorgen voor een betere samenwerking.

Vergaderen op locatie

Het kan als een verademing voelen om soms de kantoorruimte te verlaten. Iedere week op dezelfde locatie vergaderen, kan zorgen voor een stagnering van plannen, inspiratie en motivatie. Maak de vergadering een moment van innovatie en zorg voor een inspirerende plek om te vergaderen. Je kunt bijvoorbeeld in een ander gedeelte van het kantoor vergaderen, maar de beste optie is om buiten het kantoor te vergaderen. Spreek met elkaar af op locatie en ontmoet elkaar eens op een andere plek. Dit kan voor meer creativiteit en unieke inzichten zorgen. Zo kan iedereen vervolgens weer met frisse moed aan de slag op kantoor.

Een kantoorbaan is vandaag de dag verre van suf. Met hippe kantoorgebouwen, unieke interieurs en ergonomisch kantoormeubilair kan een kantoorbaan zoveel leuker worden. Het is belangrijk om de sfeer op kantoor goed te houden voor de hoogte productiviteit. Dit doe je door genoeg pauze te nemen en in te lassen, te zorgen voor een goede teamspirit en de juiste mensen en functies met elkaar te mixen. Maak jouw kantoor een stuk leuker aan de hand van de 10 bovenstaande tips.

Over de schrijver
Reactie plaatsen