25 februari 2020 
2 min. leestijd

Hoe lang moet je staan achter een zit sta bureau?

De toenemende populariteit van zit sta bureaus

Heeft u wel eens het gevoel tijdens uw werk op kantoor dat u blij bent dat u even kunt staan om uw benen te strekken? Of heeft u wel eens het gevoel als u de hele dag staat dat u het fijn vindt om even te zitten? Dan herkent u ongetwijfeld de voordelen van een zit sta bureau die we met u gaan delen.

Het zal u misschien zijn opgevallen dat er duidelijk sprake is van een toenemende populariteit van zit sta bureaus. Dit komt omdat niet alleen veel mensen de situaties herkennen die hierboven beschreven staan maar ook diverse onderzoeken de voordelen van deze bureaus hebben bevestigd. De termen “zittend- en staand beroep” zullen langzaam maar zeker vervagen in onze samenleving omdat steeds meer mensen het belang inzien van ergonomisch, gezond én dynamisch werken.

Waarom kiezen voor een bureau waarachter zowel zittend als staand gewerkt kan worden?

Het grote voordeel van het beschikken over een bureau waarachter zowel zittend als staand gewerkt kan worden ligt op medisch gebied. De meeste mensen die op kantoor werken ervaren arbeidsgerelateerde klachten door het langdurig in één houding werken. De kans op dit soort klachten kunnen aanzienlijk verkleind worden door het gebruik van ergonomische kantoorvoorzieningen maar naast een gezonde werkhouding is ook een dynamische werkhouding van belang. Hiervoor moet het bureau nóg een standje hoger en de comfortabele bureaustoel even aan de kant. Met een zit sta bureau kunt u een zittende en een staande werkhouding afwisselen.

Het grote voordeel van een wisselende werkhouding is dat u in beweging bent. Hiermee wordt de bloedsomloop gestimuleerd, de stramme spieren in beweging gezet en zal het lichaam niet extra belast worden door lang in één werkhouding te zitten. Deze verandering van houding zorgt er niet alleen voor dat bijvoorbeeld uw rug minder belast wordt maar zal ook merkbaar zijn in het concentratievermogen. Het wordt hierdoor makkelijker om de focus op uw werk te behouden. Met het bewegen verbrandt u ook nog (vrijwel ongemerkt) de nodige calorieën.

Wat is de verhouding, hoe lang staan achter een zit sta bureau?

Veel mensen vragen zich af wat de beste verhouding is tussen het zitten en staan achter een bureau. Hoewel de meningen hierover verdeeld zijn, is ons advies om een tijdsverdeling van 75% zitten en 25% staan aan te houden. Het is hierbij wel van belang om dit gedurende de dag af te wisselen zodat er géén situatie ontstaat dat u één dagdeel staand werk verricht en de rest van de dag zittend werkzaam bent. De afwisseling in werkhouding vormt immers de kracht van het concept. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om, in een tijdsperiode van 2 uur, anderhalf uur staand te werken en een half uur te gaan zitten.

Hoe lang het beste staand of zittend werk verricht kan worden achter zit sta bureaus is persoonlijk. Hoewel we u in dit artikel wel een beeld geven van de mogelijkheden, zult u begrijpen dat het onmogelijk is om een richtlijn mee te geven hoe lang u het beste staand of zittend werk kunt verrichten achter een zit sta bureau. Het gebruik van sta zitbureaus is immers persoonlijk. Er zijn mensen die zich erg prettig voelen om een 50/50 verhouding aan te houden en ieder half uur (of zelfs om het kwartier) te wisselen.

Slimkantoorinrichten voor een ruime keuze in elektrische of handmatig te bedienen zit sta bureaus

Ontdek op onze pagina over zit sta bureaus ons ruime aanbod op dit gebied. Voor iedere wens en budget hebben we een ruime keuze in zit sta bureaus. U kunt kiezen uit zowel elektrische als handmatig te bedienen zit sta bureaus.

Tevens hebben we een zeer innovatief concept voor u beschikbaar waarbij innovatieve WORK & MOVE software u een handje helpt met het werken. Zo heeft u niet alleen een gezonde en ergonomische maar ook een dynamische werkhouding. U kunt hierbij uiteraard uw persoonlijke wensen met betrekking tot de verhouding tussen hoe lang u wilt zitten of staan achter uw bureau aangeven. Als u gefocust bent op uw werk kunt zo maar eens de tijd over het hoofd zien, maar gelukkig niet uw gezondheid.

Over de schrijver
Reactie plaatsen