13 maart 2020 
3 min. leestijd

8 tips over gezond thuiswerken

8  tips over gezond thuiswerken met Corona.

Het Coronavirus zorgt ervoor dat veel medewerkers op dit moment moeten thuiswerken. Met de huidige technieken is dat geen probleem, maar let wel op dat je ook gebruikt maakt van de juiste ergonomische middelen.

Zorg voor een goede thuiswerkplek als je moet thuiswerken vanwege Corona.

1. Zorg voor een rustige omgeving.

Thuiswerken kan natuurlijk gezellig zijn als iedereen in huis moet thuiswerken. Ook de kinderen kunnen thuis zijn van school. Wel gezellig maar verre van productief. Zorg dan ook dat je een rustige plek hebt om te werken, of doe een koptelefoon op.

2. Maak afspraken met je huisgenoten/kinderen.

Om ongestoord te kunnen werken is het van belang om afspraken te maken met je huisgenoten. Het is best vervelend als je een klant aan de telefoon hebt en je wordt drie keer onderbroken: ”Mam, mag ik gamen?”, “Schat ik ben even de hond uitlaten, zal ik meteen broodjes meenemen” of de klassieker “Pap, ik moet plassen”. Maak dus afspraken over wanneer en hoe ze je kunnen storen.

3. Zorg dat je computerscherm op ooghoogte staat.

Veel thuiswerkers gebruiken een laptop en het nadeel hiervan is dat het scherm niet op ooghoogte staat. Dit kan resulteren in nekklachten. Zorg er dus voor dat je een goede laptopstandaard hebt die je beeldscherm op ooghoogte zet.

4. Zorg voor een los ergonomisch toetsenbord.

Als de laptop op een standaard staat dan heb je uiteraard een los toetsenbord nodig. Neem bij voorkeur een klein toetsenbord om je zitpositie en armen recht te houden. Neem bij voorkeur een toetsenbord met witte toetsen en zwarte letters. Dat kijkt rustiger. Een boek heeft ook immers witte bladzijden en zwarte letters.

5. Kies voor een los numeriek toetsenbord als je niet zonder kunt.

Een toetsenbord met numeriek gedeelte is niet aan te bevelen, vanuit een ergonomisch oogpunt. Heb je een vaak een numeriek gedeelte nodig kies dan voor een los exemplaar.

6. Zorg voor een goede ergonomische bureaustoel

Thuiswerkers zitten vaak op de huiskamer stoel. Dit is voor eventjes geen probleem en zelfs niet voor 1 dag als je maar vaak genoeg even gaat staan of lopen. Werk je vaker thuis dan is het verstandig om een goede bureaustoel aan te schaffen.
Gebruikt u de stoel korter dan 2 uur, dan moet de stoel instelbaar zijn en op de persoon zijn afgestemd. Gebruikt u de stoel langer dan 2 uur, dan moet de stoel op de persoon zijn afgestemd én een bewegingsmechanisme hebben.

7. Zorg voor een goed zit-sta bureau

Even werken aan de keukentafel of de eetkamer tafel is geen probleem. Werk je echter vaak thuis, dan is een goed zit-sta bureau een must. Net als op kantoor wil je ook thuis een goede ergonomische werkplek hebben.

8. Vraag je werkgever naar de mogelijkheden die zij kunnen bieden.

Als je minimaal twee uur per week vanuit huis werkt (beeldschermwerk), dan is je werkgever verplicht om een veilige en Arbo technische goedgekeurde thuiswerkplek te creëren. Wist je dat, als je minimaal één dag per week thuis werkt je werkgever jou een belastingvrije vergoeding van €1.815 mag geven om jouw thuiskantoor in te richten. Dit mogen ze eens in de vijf jaar doen.

Meer weten?

Neem dat gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Reactie plaatsen